2009. augusztus 12., szerda

Édességekről

Cukorbeteg vagyok. Nem nagyon, de például kerülöm a cukrot. Szerencsére kialakult már egyfajta kínálat cukormentes édességekből, minden komolyabb élelmiszerboltban van diétás polc kisebb-nagyobb választékkal. Azért van egy pár dolog, ami bosszant.

Az ár

Teljesen rendjén való-e, hogy a diétás édességek többsége durván kétszer annyiba kerül, mint a normál? Nem az esélyegyenlőségről szónokolok, ha ennyivel drágább az alapanyag, akkor ennyivel drágább a termék is, oké. De így van ez? A light kóla vagy a cukormentes rágógumi nem drágább a többinél. A csoki miért, és miért ennyivel?

Az elnevezés

Lehet, én vagyok túl érzékeny, de utálom a diabetikus elnevezést. Végül is nemcsak a cukorbetegek igénylik a light termékeket. A már említett light kólát sem hívják diabetikus kólának. Eleve stigmatizál, és akkor persze, hogy nem veszi az, aki egészségesnek vallja magát. Mondjuk, a gyümölcscukorral készült termékekre illik ez az elnevezés, mert azok tényleg kifejezetten a cukorbetegeknek készültek. Nota bene ezek a legtermészetesebb diétás termékek.

A kínálat

Azt most hagyjuk, hogy megjelenik egy termék, az ember megszereti, aztán hosszú időre eltűnik. Oké, ez nemcsak a diétás élelmiszerekre igaz. De az valahogy abszurd, hogy bemegy az ember egy cukrászdába, ahol elvileg vannak cukormentes sütik is - egyébként nem sok ilyen cukrászda van -, megkérdezi, mit tudnak kínálni, és azt a választ kapja, hogy mind elfogyott. (Kellér Dezső itt joggal hiányolna egy szót: sajnos.) És legközelebb megint, aztán megint... Milyen lenne ez fordítva? Milyen cukros süteményük van? Semmilyen, mind elfogyott. Esetleg kínálhatunk háztartási kekszet. Moszkva, 1989.

1 megjegyzés:

  1. Érdekes kérdés a cukorbetegség. Jó szó, mert elkerülhető összetett cukrok használatával (gabonaszirupok, csiripiszli, gyümölcsszirupok) és kellő mennyiségű (éghajlatunkon felnőttként 40%-nyi) édes étel fogyasztásával.

    Viszont a diabetikus megoldások cukor helyett vegyi összetevőket kínálnak. A kialakult cukorbetegségre meg ehet gyógyszert, aki érintett, vagy használhat inzulint, hogy hasnyálmirigye végleg összeomoljon.

    És akkor a kezdetekben túlműködő hasnyálmirigyről még nem is beszéltünk...

    Szerencsére már kaphatók ilyen természetes összetevőjű édességek is. Kapható recepteskönyv sütemények, desszertek, lekvárok, fagylaltok témában. Én az Első Magyar Makrobiotika Intézet által kiadott "Szabadon nassolhat" könyvvel leptem meg magam.

    Jókat: Nessie

    VálaszTörlés